2012. szeptember 20., csütörtök

A jövő könyve - a könyv jövője sorozat: Irodalmi séta okostelefonra

Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült a Hajnali háztetők okostelefonos irodalmi séta.A lokatív technológiára épülő irodalmi alkalmazás Ottlik Géza azonos című regényének Budapestjét eleveníti meg az okostelefon képernyőjén, miközben a felhasználó a várost járva hallgathatja meg és olvashatja is a történetet.

Az internet-generáció olvasási szokásainak átalakulásáról rengeteget hallhattunk az utóbbi években. A mai fiatalok szinte online élnek, a klasszikus irodalmi szövegek népszerűsítéséhez ma nem elegendőek az olyan hagyományos módszerek, mint amilyeneket az iskolai oktatás vagy a könyvtárak nyújtanak. A Hajnali háztetők okostelefonra készített változatával az alkotók újfajta, komplex élményen keresztül kívánják megszerettetni Ottlik Géza kultuszregényét a fiatalokkal, és népszerűsíteni a (könyv) olvasást. A lokatív technológia irodalmi szöveg ihlette városi sétára való alkalmazása nemzetközi téren is újdonságnak számít.­­

A koncepció középpontjában az irodalmi alkotás helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A séta során a regényből elhangzó részletek színhelyeit bejárva bontakozik ki a történetet. A húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait  - az elhangzó regényrészletek között - válogatott audiovizuális anyagok idézik meg. A korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép mind a város akkori hangulatát elevenítik meg. A filmrészletek, viccek, újságillusztrációk azonban nem szorítják háttérbe a regény nyújtotta irodalmi élményt, hanem - a mai helyszíni benyomásokkal is kiegészülve – inkább elmélyítik azt. A séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra.

Az alkotók bíznak benne, hogy az alkalmazás amellett, hogy az okostelefonos újdonságok (ifjabb) megszállottait, illetve a könyvkerülő fiatalokat szólíthatja meg, az irodalom iránt érdeklődő (idősebbek) számára az új technológiák lehetőségeit teheti vonzóbbá.

A beszélgetés résztvevői:
Mata Juli (MOME KTL), Bánki Zsolt (Petőfi Irodalmi Múzeum), Márkus Zsolt (MTA SZTAKI, e-Learning Osztály)
Moderál: Ruttkay Zsófia (MOME KTL)

A séta a Guide@Hand alkalmazás sétakínálatának egyike, így annak kipróbálása az alkalmazás letöltésével lehetséges.
További információ a Kreatív Technológia Labor honlapján található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése