2012. április 12., csütörtök

A jövő könyve – a könyv jövője


Az iPad és társai – a tabek és okos telefonok –  hódítanak a gyerekek körében is, már szinte az újszülött kortól. Az ujjak érintésére mozgó, sőt hangot adó felület lebilincselő a kisgyerekek számára.  Hogyan, mivé változhat a hagyományos (mese)könyvolvasás élménye egy ilyen felületen, ahol a képek megmozdulhatnak, szereplők megszólalhatnak, sőt az olvasó is belerajzolhat a képbe, vagy egyenesen maga alakíthatja a történet menetét? Hogyan ötvözhető a hagyományos olvasás,  a tanulás, a játék, az örömszerző kreatív tevékenység egyetlen környezetben? Mi a hatása a mozgó illusztrációnak a hagyományossal szemben? Megváltoznak-e az iPaddal felnövők olvasási készségei, igényei?

A Kreatív Technológia Laborban a TERENCE EU projekt kapcsán szembesültünk ilyen kérdésekkel, és tapasztaltuk meg a könyvkiadást pár év alatt forradalmasító változásokat.
Miközben gombamód szaporodnak a hagyományos gyerekkönyvek interaktív változatai, mozgó – hangzó illusztrációkat tartalmazó tankönyvek és újságok,  melyek még pusztán az újdonság erejüknél fogva hódítanak, senki nem lát akár csak pár évnyit előre a tekintetben, hogy milyen az igazán jó interaktív könyv,  mik a technológiában rejlő  lehetőségek az ismeretszerzés, kreativitást és fantáziát mozgósító szórakoztatás terén.

A TechTea résztvevőivel –  és a hallgatósággal – együtt ezeket a kérdéseket feszegetjük, ki-ki saját munkáit, tapasztalatait felvonultatva.

Keresztes Dóra  sok gyerekkönyvet illusztrált, és ő az első hazai interaktív mesekönyv, a KAMRAMESÉK egyik alkotója.

Hegyi Béla a MOME Tervezőgrafika Tanszék tanára, aki nemzetközi példák mellett a hallgatók interaktív folyóirattervezési feladatait mutatja be.


A Kreatív Technológia Labor munkatársai  (Márai Mariann és Radnóti Blanka tervezőgrafikusok, Mata Júlia projekt menedzser, Szabó Zénó informatikus, Ruttkay Zsófia labor vezető, valamint Samu Bence és Nagy Ágoston interakció tervező művészek)  a könyvolvasás kibővítésének lehetőségeit saját illetve a MOME és ELTE IK hallgatók részvételével készült projektekkel illusztrálják:
- a TERENCE EU projekt keretében szövegértést segítő interaktív környezethez készül illusztráció és játékok.
- az Énekes lapozó egy hagyományos könyv, melynek képei – egy web kamera előtt -  megszólalnak.
- a Matek Mesék még fejlesztés alatt álló kísérlet arra, hogy nem hagyományos matekot egy királyi udvar környezetében fedezzék fel a gyerekek.
- végül lesz még szó egy Ottlik regény mobiltelefonos átéléséről, illetve Liszt kézirat megszólaltatásáról is.

Nádai Ferenc grafikusművész most is meglepetéssel szolgál majd –  többek között vakok számára készülő tapintható könyvvel.  

Linkek:

Keresztes Dóra blogja és weboldala
Hegyi Béla
Nádai Ferenc

ÁPRILIS 25. 17.00
MOME (Zugligeti út 9-25.) A104-es terem
Az esemény facebook oldala itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése